건식

[스크랩] 비결 돼지비계 번역

그린테트라 2010. 12. 12. 15:02

Salo (food) 쌀로

 

A slab of słonina aged in paprika, popular in Central and East Europe

중부유럽과 동유럽에서 인기있는 단고추로 절인 돼지비계판

Salo (Russian and Ukrainian: са́ло, 러시아와 우크라이나에서는 쌀로

Belarusian: са́ла, 벨라루시에서는 쌀라

Hungarian: szalonna 헝가리에서는 짜론나

Polish: słonina, 폴란드에서는 스토니나

Bulgarian: сланина (slanina) or less often сало (salo), 불가리아에서는 스라니나 또는 쌀로

Macedonian: сланина (slanina), 마케도니아에서는 슬란니나

Romanian slănínă or slánă, 루마니아에서는 슬라니나 또는 슬라나

Serbo-Croatian, Czech and Slovak: slanina) is a traditional Central and Eastern European food: slabs of pork underskin fat, with or without skin.

세르비아, 크로아티아, 체코, 슬로바키아에서는 슬라니나로로 불리우는 중동부 유럽의 전통음식으로서 껍질이 있거나 없는 돼지비계판입니다.

As a trend, the Eastern European one is salted or brine fermented, hence the names slonina/slana/szalonna (solonýna in Ukrainian and solonina in Russian mean any kind of salt-cured meat, such as corned beef).

전통적으로 동유럽식은 소금으로 절이거나 염수로 발효하여 우크라이나어나 러시아어로 소금발효된 육류-소금을 뿌려 절인 쇠고기같이-를 의미합니다.

The Central European one is usually treated with paprika or other condiments, while the South European one is often smoked.

중부유럽식은 남유럽식이 때로는 훈제된것과 달리 단고추나 기타 향신료 처리를 한것이 특징입니다.

It is often mistranslated to English as "bacon" or "lard". Unlike lard, salo is non-rendered pork fat. Unlike bacon, salo has little or no meat (however low-meat high-fat bacon is also commonly referred to as salo).

가끔 쌀로는 베이컨이나 돼지기름으로 오역되기도 하는데 쌀로는 기름을 빼지 않은 돼지비계이며 베이컨과 달리 쌀로는 아주 소량이나 고기가 거의 없는 것을 말합니다.(때때로 저육 고지방 베이컨도 쌀로로 언급되기도 합니다)

Preservation 저장법

For preservation, salo is salted, sometimes also smoked and aged in a dark and cold place, where it will last for a year or more.

저장법으로는 염장하거나 훈제를 하여 냉암소에서 1년이나 그 이상 보관합니다.

For flavouring and better preservation salo may be cured, or covered with a thick layer of paprika, or sometimes black pepper.

풍미를 더하고 더 잘 보관하기 위해서는 쌀로는 소금으로 절이거나 두꺼운 단고추층이나 검정후추로 씌워 저장합니다.

Usually the underbelly fat is not used for salting.

통상 삼겹살은 소금절임에 사용하지 않습니다.

The slabs of fat are cut into manageable pieces, typically 15×20 cm, and smeared with salt.

비계판은 다루기 쉬운 치수인 가로 15, 세로 20센치로 잘라 소금을 묻힙니다.

The slabs are placed skin-down into a wooden box or barrel, alternating with one-centimetre layers of salt.

비계판들은 껍질이 아래로 향하게 하여 목곽이나 나무통에 1센티 두께의 소금층에 교대로 재어 놓습니다.

When salo has been aged too long, or exposed to light, the fat may become oxidized on the surface and become yellowed and bitter-tasting.

쌀로가 너무 오래 재어 놓거나 빛에 노출되면 비계 표면이 산화될 수도 있으며 황변하거나 쓴맛이 날수 있습니다.

Then it can be used as a water-repellent treatment for leather boots or as a bait for mouse traps.

이 경우 가죽신발의 방수제나 쥐덫미끼로 사용할수 있습니다.

Culinary 요리법

Lašiniai, a Lithuanian type of salo 라지니아이: 리투아니아식 쌀로

Salo may be consumed raw, but can also be cooked or fried or finely chopped with garlic as a condiment for borscht (beet soup).

쌀로는 날것으로 먹을수 있으며 또한 튀기거나 ‘보르시’라는 야채수프의 양념으로서 마늘과 함께 잘게 다져 요리할수 있습니다.

Small pieces of salo are added to some types of sausage. Thinly-sliced salo on rye bread rubbed with garlic is a traditional snack to accompany vodka in Russia, or horilka in Ukraine.

쌀로의 작은 조각들은 쏘세지에 집어 넣을수 있으며 러시아와 우크라이나에서는 보드카에 곁들인 전통간식으로서 얇게 저민 쌀로가 마늘이 발라져 있는 호밀빵에 올려 먹습니다.

Salo is often chopped into small pieces and fried to render the fat for use in cooking, while the remaining cracklings (shkvarky in Ukrainian) are used as condiments for fried potatoes or varenyky.

쌀로는 때론 작은 토막으로 잘라 튀겨 지방을 빼내 요리하기도 하며 남은 짜투리(우크라이나어로 쉬크발키)는 튀긴 감자나 ‘발레니키’의 양념으로 이용되기도 합니다.

The thick pork skin that remains after using the salo's fat can also contribute to the stock for soup or borscht. After boiling it is discarded.

비계를 빼낸후 남은 두꺼운 돼지껍질은 수프나 ‘보르시’에 넣을수 있으며 끓인후 폐기처분합니다.

Salo in popular culture 대중문화에서의 쌀로

In Eastern-European humour, salo is a stereotypical attribute of Ukrainian culture, analogous to vodka in Russian.

동부유럽지역에 유머에는 쌀로는 러시아의 보드카에 해당하는 우크라이나 문화의 속성을 나타냅니다.

In jokes salo is often represented as the highest object of desire for the stereotypical Ukrainian.

우스개소리로 쌀로는 우크라이나인들의 전형적인 고상한 목적을 대변합니다.

Russian writer Vladimir Sorokin wrote a scandalous book, Blue Salo (a pun with the expression! "blue blood").

러시아 작가 블라디미르 소로킨은 화제의 책 ‘파란 쌀로’(귀족혈통이라는 표현의 익살)를 저술했습니다.

 

 

Salo in Chocolate 초콜렛에서의 쌀로

The expression! "chocolate-coated salo" (salo v shokoladi), originating in an ethnic joke about Ukrainians, has become cliché among Eastern Slavs, referring to an eclectic mix of tastes or desires.

초콜렛을 입힌 쌀로라는 표현은 우쿠라이나인들을 익살스럽게 빗댄데에서 유래되었는데 동부 슬라브족사이에서는 폭넓은 취향과 희망을 표현하는 상투어가 되었습니다.

In the early 1990s, the joke became reality at an unorthodox, art-oriented restaurant "Lyal'ka" in Lviv, which made the dish an exclusive, expensive novelty.

그러나 1990년초에는 이 익살이 비정통적이나 예술적인 식당에서는 사용되었고 이러한 요리들이 폭넓고 값비싼 진미를 선보이게 되었습니다.

The BBC reported it among the World's Most Unhealthy Foods [1], failing to report its humorous irony.

BBC 방송은 세상에서 가장 비위생적인 음식으로 소개했으나 쌀로의 익살스런 모순을 보도하는데는 실패했습니다.

In the 2000s, Odessa Confectionery Factory started production of candies Salo v Shokolade [2], [3], [4].

2000년대에 들어서는 제과공장에서는 ‘쌀로 쑈콜라데’라는 사탕류를 생산하기 시작하여

Popular singer Ruslana is a fan of this treat.

유명한 가수 ‘루슬라나’는 ‘쌀로 쑈콜라데’의 팬이기도 합니다.

The chocolate candies were invented as an April Fool's Day joke (Odessa being the de facto humour capital of the former Soviet Union).

쌀로 초콜렛 사탕은 만우절 농담에 의해 만들어졌습니다. (오데사는 구 쏘련 연방의 익살 발생지입니다)

They are not actually salo; they contain a regular caramel filling with a small amount of rendered fat added as a salty flavouring.

이 쌀로 초콜렛 사탕은 진짜 쌀로가 아니며 보통 카라멜에 지방을 뺀 소량의 비계를 소금간 용으로 추가한 것입니다.

출처 : 로드넷
글쓴이 : 비결 원글보기
메모 : 1